Korsbåndsskade

(Crusiatum ruptur) TTA operation/ CCL Operation

Korsbåndsskader hos hunde er en hyppig lidelse og hurtig indsats er vigtigt, for at bevare normalfunktionen af led og hermed undgå slidgigt samt meniskskader. 76% har en komplet sprængning, mens 24% har en delvis sprængning og 32% har lidelsen i begge knæ. Ofte er der ikke tale om en akut skade, men derimod en langsom degeneration af korsbånd med efterfølgende instabilitet af led. Instabilitet fører til meniskskader med smerter og slidgigt til følge.

Diagnosen stilles ved en klinisk undersøgelse herunder røntgen/scanning, hvor led og menisk vurderes.

Har haltheden stået på i mere end 8 uger er der omkring 85% af patienterne, der har en meniskskade, hvorimod det er omkring 30% der har en skade, hvis haltheden har varet under 4 uger.

Behandlingen består af operation og efterfølgende genoptræning. Der findes flere operations metoder, og dem vi anbefaler er TTA og CCL.

TTA (tibial tuberosity advancement)
Princippet bag denne operation er ændring af vinklen mellem lårben og skinneben (biomekanisk ændring af vinkel). Operationen er velegnet til de fleste hunde. Der sættes en kile ind i skinnebenet samt en skinne til at stabilisere skinneben og knogledel, som er skåret af for at ændre vinkel i knæled.

CCL metoden er et mindre kirurgisk indgreb, hvor leddet stabiliseres med en sutur udenfor ledkapslen. Den er især velegnet til mindre dyr.

Ved begge metoder kan det været nødvendigt at åbne til knæled, såfremt det er sandsynligt, at der kan være meniskproblemer.