CT-scanning

På Årslev Dyreklinik tilbyder vi også 3D-scanning foretaget med vores state-of-the-art CT-scanner. Dette er et fremragende værktøj til at diagnosticere diverse lidelser, som ikke kan fanges med standard røntgen optagelser eller ultralydsscanning.
Med den rette diagnose, kan den rette behandling igangsættes.

Hvad er CT-scanning?
En CT-scanner sender røntgen stråler igennem et røntgenrør, som roterer omkring patientens leje. På denne måde kan maskinen danne både 2-D og 3-D optagelser i flere planer og røntgen billeder, som er væsentligt mere detaljerede end almindelige røntgenbilleder.

Hvorfor vælge CT-scanning?
CT-scanning er særligt velegnet til at undersøge for:

  • Knogleskader, som f.eks. brud, hvor knogledelenes placering ift. hinanden kan rekonstrueres, skadelige udgroninger af knoglevæv
  • Blødninger og udposninger på blodårer – også i hjernen
  • Svulster og bylder i hele kroppen
  • Organskader ved traume, såsom iturivning af nyrer, milt, lever

CT-scanning med kontrast
I nogle tilfælde kan det være en fordel at indsprøjte et kontraststof inden scanning, f.eks. kan kontrast give endnu bedre og mere præcise scanningsbilleder af tarme og organer. Kontrastvæsken gives ofte via en blodåre.

Hvordan gør vi?
Patienten kommer som regel ind om morgenen og får lidt at slappe af på, inden de indlægges. Dyrene skal i fuld narkose, inden scanning, da det er vigtigt, de ligger helt stille under scanningen. Derfor skal de som regel også faste fra aftenen før.
Selve scanningen tager typisk 15-30 minutter, afhængig af hvor mange snit og vinkler, der skal optages.
Bagefter skal patienten have lov til at vågne stille og roligt i deres eget tempo, inden de kan komme hjem igen.

Gør en CT-scanning ondt?
En CT-scanning gør ikke ondt. I nogle tilfælde skal patienten lejres på en måde, som kan virke lidt unaturlig for dyret, men da de er i fuld narkose, mærker de intet.

Bivirkninger ved CT-scanning
Selve scanningen gøres med en større mængde røntgenstråler, end traditionel røntgen billeder. Dog er strålingen i den nyeste teknologi optimeret så meget, at strålepåvirkningen er mindsket betydeligt i de senere år.
Enkelte dyr kan udvise allergiske reaktioner overfor kontrastmidlet, men det ses sjældent og kan fint behandles i langt de fleste cases.

Døgnvagt Har dit dyr akut brug for hjælp, uden for vores åbningstider?

Uden for vores normale åbningstider har vi en vagtordning, så hvis dit dyr bliver akut syg kan vi hjælpe dig.​

Her kontaktes vi også via 65 99 12 11